Allt om Serre Chevalier

EurekaSKI – vad vi gör

EurekaSKI är en liten researrangör som har sin bas i Serre Chevalier, i de Franska alperna. EurekaSKI startades år 2001 av makarna Melanie och Gavin Crosby som flyttade till Serre Chevalier från Storbritannien. EurekaSKI har ett stort urval av lägenheter med hög standard och topplägen, de flesta ligger ett stenkast från pisten. Ett flertal av våra lägenheter har uppvärmd pool, bastu och hamam. Vi anordnar skräddarsydda resor efter era önskemål och erbjuder bland annat transfer till och från flygplatsen, liftkort (rabatterat pris!) direkt vid ankomst, skiduthyrning, skidskola eller skidguidning, barnvakt och lagad mat direkt hem till er lägenhet. Från och med år 2015 erbjuder vi även gruppresor. annieb&wJag heter Annie och har bott i Serre Chevalier sedan år 2005. Jag började jobba tillsammans med Mel och Gavin i maj 2015 och finns här för att hjälpa våra Skandinaviska gäster till den perfekta Serre Chevalier upplevelsen. Här finner ni en kortare sammanställning av vår hemsida på svenska. Ta gärna en titt på hela hemsidan (engelska) där ni finner mer information och vår portfolio av lägenheter med bilder och lediga datum. Ni kan även kontakta mig direkt för mer information och bokning.


Serre Chevalier

Serre Chevalier ligger i Hautes Alpes, i södra Frankrike nära gränsen till Italien.  Den största byn, Briançon ligger i söder med stadshjärtat på 1200 meters höjd och sträcker sig upp till 1350 meter där du finner den gamla stadsdelen Cité Vauban med dess omgivande fort. När du reser norrut genom dalen kommer du sedan till Saint-Chaffrey/Chantemerle på 1350 meters höjd, Villeneuve på 1400 meters höjd och tillslut når du Monêtier les Bains som är den högst belägna byn på 1500 meters höjd. I Monêtier les Bains finner du naturliga varma källor och en modern spaanläggning. Skidsystemet Serre Chevalier är ett av de största i Frankrike med 250 km pist med allt från gröna nybörjarbackar till branta svarta pister, och lättillgänglig, blandad off-pist åkning.

Varför vi älskar Monêtier!

De flesta av våra lägenheter finner du i Monêtier les Bains, eller bara Monêtier som de flesta säger, den högst belägna byn i Serre Chevalier dalen. I Monêtier finner du allt du kan behöva för den perfekta skidsemestern; skiduthyrning, barer och restauranger, en liten mataffär, en köttaffär, bagerier, souvenirshoppar, skidskola och guider m.m

Le Monêtier les Bains © EurekaSKI

Le Monêtier les Bains © EurekaSKI

Monêtier är en liten by som är väl anpassad för turister utan att mista sin charm, en äkta bergsby med lång historia. När du strosar på dess gator kan du känna lukten av kor som är intagna över vintern i en ladugård som ligger i undervåningen på ett 300årigt bostadshus mitt i byn. De varma källorna i Monêtier upptäcktes redan av romarna, och nu finner du här Les Grands Bains, en spaanläggning där du kan bada i det mineralrika varma vattnet från de uråldriga källorna. Ett besök på Les Grands Bains är ett perfekt avslut på en dag i backen och gör under för ömma muskler. Varför inte sedan äta middag på en av de många restauranger byn har att erbjuda?

Les Grands Bains (c) Photo Zoom

Les Grands Bains (c) Photo Zoom

För den som vill varva ner efter en dag i backen med en afterski öl finns här ett flertal barer, och för den som önskar dansa till långt in på natten finns ett större utbud av barer och nattklubbar i grannbyn Villeneuve. Hela skidsystemet i Serre Chevalier är sammanlänkat och från Monêtier kan du ta dig ända till Briançon via Villeneuve och Chantemerle. Redan i Monêtier finns skidåkning för alla nivåer, från enkla nybörjarbackar till långa offpist åk.

Serre Chevalier © Office de Tourisme de Serre Chevalier

Serre Chevalier ski area © Office de Tourisme de Serre Chevalier

I och runt Monêtier finner du även mer än 35km spår för längdskidåkning som slingrar sig mellan 1400 och 1700 höjdmeter.

Hur tar man sig till Serre Chevalier?

De flygplatser som ligger närmast Serre Chevalier är: Turin (Italien) – 115 km Milano Malpensa (Italien) – 228 km Chambéry 170 km Grenoble, Saint Geoirs – 150 km (240 km sedan april 2015)* Lyon, Saint Exupéry – 195 km (246 km sedan april 2015)* Genève (Schweiz) – 261 km Milano Linate (Italien) – 267 km

*För tillfället pågår vägunderhåll på väg D1091 från Grenoble, via Col de Lautaret, till Serre Chevalier. Vi rekommenderar att ni åker via Frejus tunneln, under vintern 2015/16 kan vi erbjuda nedsatta priser på tunnelbiljetten. Kontakta oss för mer information.

Det finns många olika flighter från bl. a. Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Malmö och Göteborg. Ett alternativ till att flyga är att köra ner i egen bil. Vill ni veta mer om hur ni kan ta er till Serre Chevalier klicka här.

Hyra utrustning

 

Serre Chevalier - view from top of Vallons lift © Alison Hall

Serre Chevalier – view from top of Vallons lift © Alison Hall

Vi samarbetar med AORAKI som ligger i Monêtier vid botten av pisten. Priser varierar beroende på nivå, ålder osv. men alla våra gäster får 20% rabatt under hela vintern och 30% från påsk och vidare till slutet av säsongen. För den som önskar hyra utrustning för ski touring och toppturer kan vi rekommendera ELIXIR som också ligger i Monêtier.

Skidcoachning och guidning

EurekaSKI samarbetar med New Generation Ski School Serre Chevalier, en skidskola med engelskspråkiga instruktörer. New Generation Ski School Serre Chevalier erbjuder allt från nybörjarkurser för stora och små till avancerad skidcoachning, privat eller i mindre grupper, för den som vill slipa carvingtekniken eller kanske förbättra sin offpist åkning. Om du vill ha mer information om skidcoachning eller boka en kurs, klicka här.  (engelska) New Generation Ski School Serre Chevalier Vi erbjuder även guidade turer med vår instruktör Gavin Crosby från New Generation Ski School Serre Chevalier. Gavin erbjuder guidade turer inom pisterna där han tar er till den bästa snön och delar med sig med sina favoriter. Gavin guidar även offpist i och runt Serre Chevalier för den lite mer avancerade åkaren. Ni kan antingen välja en guidad tur i Serre Chevalier där Gavin guidar er genom de magiska lärkträden eller över härliga öppna ytor. Inom Serre Chevaliers liftsystem finns milsvid lättillgänglig offpist. Gavin erbjuder även guidade turer till La Grave-La Meije, Europas offpist paradis. La Grave äventyret startar med en uppvärmningsdag i Serre Chevalier, där Gavin lär känna sin grupp och deras nivå, dag 2 bär det av till La Grave för en heldag puderåkning! Vi hjälper även gärna till med bokning av transport till och från La Grave. I alla offpist kurser och för all guidning ingår transiever, spade och sond för de som inte har eget. För mer information om skidguidning eller bokning, klicka här. (engelska)


Gå till vår Serre Chevalier sida (engelska) för att ta en titt på alla våra artiklar om Serre Chevalier, aktiviteter och diverse tjänster vi erbjuder. Klicka här för att ta en titt. Om vi missat att skriva om något ni vill veta mer om, hör gärna av er här!